U nas znajdą Państwo również dwie zadaszone wiaty, w których można pograć w planszówki, pograć na gitarze, upiec pizzę, usmażyć kiełbaski, uwędzić swojską szynkę, poplotkować, czy po prostu się zrelaksować.
Piec opalany drewnem do przyrządzenia domowej pizzy lub chleba
Zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje na myśl beztroskie czasy dzieciństwa, kiedy to nasze babcie i mamy niemal codziennie przygotowywały smaczne wypieki. Teraz dzięki naszemu piecowi do pizzy i chleba jesteśmy w stanie powrócić do tradycyjnie wyrabianego i wypiekanego pieczywa. Budowa pieca chlebowego sprzed lat różni się konstrukcją i zastosowanymi materiałami, jednak zapewniamy, że także w nim pieczenie to czysta przyjemność.
Piec do grillowania kiełbasek
Hasło „pieczenie kiełbasek” od razu przywołuje harcerskie klimaty – kojarzy się (zwłaszcza osobom w średnim wieku i starszym) z wysiadywaniem przy ogniu z kiełbaskami nabitymi na drewniane kijki. By takie zdobyć, ich wielbiciele uzbrojeni w nóż lub siekierkę nieraz atakowali krzaki lub drzewa. Potem nożem ostrzyli patyki – na płasko, żeby kiełbaska się nie przekręcała…U nas mogą Państwo wrzucić kiełbaski na ruszt i się trochę porelaksować.
Wędzarnia
Wyroby wędzarnicze domowej roboty cieszą się coraz większą popularnością. Można wręcz stwierdzić, że samodzielne wykonywanie różnego rodzaju przetworów mięsnych i mlecznych wraca ponownie do łask. Świadomość konsumencka staje się z czasem coraz większa, dlatego wiele osób decyduje się na zgłębianie rozmaitych technik wędzarniczych. Przyszłych wędzarników skłania do takiej decyzji bardzo wiele czynników m.in. chęć znalezienia nowego hobby, brak akceptacji dla dodawanych konserwantów do mięs i wędlin w supermarketach oraz kontynuowanie rodzinnych tradycji.
Wędzenie powinno być traktowane jako przyjemny sposób spędzania czasu, czego efektem będzie aromatyczny i soczysty smak przygotowanych wędlin oraz serów.
WIATA JEST UDOSTĘPNIANA DLA GOŚCI BEZPŁATNIE
Korzystanie z pieca chlebowego/na pizzę możliwe jest tylko pod nadzorem właściciela Ostoi Karkonoskiej, po wcześniejszym uzgodnieniu. Koszt obsługi pieca chlebowego/na pizzę, rozpalenie i utrzymanie ognia podczas wypieku chleba lub pizzy – ustalany indywidualnie.
Murowany grill, wędzarnia oraz duża płyta udostępniana jest bezpłatnie. Pobieramy opłatę w wysokości 40 zł za taczkę drewna.